CNC și laser prin Start-Up Nation – baza unui business născut din pasiune
2018-12-20, Categoria: Utilaje
Un Start-Up Nation, care a implicat achiziția unui Router CNC si a unui laser CNC, m-a dus zilele trecute la Azuga. Am cunoscut oameni pasionați și dornici de a schimba în bine viața lor și a comunității din care fac parte. Cristian Condoroțeanu împreună cu fiica lui, Daria, au pus laolaltă cunoștințele tehnice cu cele de design de produs și au creat Azughia Woodworking. Despre marea pasiune a lui Cristian pentru mașinile cu control numeric și pentru cele cu laser, pasiune care se simte în fiecare frază și reiese din fiecare explicație, am aflat de la Dan Pruteanu, utilajele fiind achiziționate de la Wood IQ prin Start-Up Nation. El a intermediat această întâlnire și mă bucur că a făcut-o.
“Nota 10 la pricepere” și o mare pasiune pentru tehnică și automatică
M-am întâlnit cu Cristian în stațiune și am urcat împreună până la atelier. Discuția a început repede, mai ales că ne-am amintit că ne cunoscuserăm în 2017 la târgul BIFE SIM, unde venise împreună cu Daria pentru a ne cunoaște și să ne spună despre proiectul Start-Up Nation depus cu două luni în urmă. Urmau sa faca panouri decorative realizate pe CNC și cu ajutorul laserului. Dar dacă ar fi să ne întoarcem în timp, am putea spune că pasiunea lui Cristian este legată de bunicul lui – tâmplar respectat în zonă și cu atelier propriu – sau de tatăl lui, de la care a moștenit înclinația spre tehnică. Dirigintele din liceu i-a spus odată că dacă s-ar da o notă pentru “pricepere” el ar lua cu siguranță 10.
Tot în liceu a văzut și primul CNC în practica la Mecanică Fină, în Sinaia. A fost dragoste la prima vedere, devenind imediat pasionat de automatizări. A urmat facultatea la Universitatea Transilvania din Brașov, pe care a absolvit-o în 1991. Dar era exact perioada de după Revoluție când fabricile dispăreau încet-încet. În Azuga erau în ’89 peste 9000 de locuri de muncă în diverse industrii, acum dacă mai sunt 700-800. Așa că a fost nevoit să se “orienteze” și a început cu un atelier auto, apoi în 2002 a continuat cu o firmă de construcții, împreună cu un prieten, iar după aceea, pentru o perioadă, a lucrat în Belgia în construcții pe partea de instalații sanitare.
Bursa din Spania, imprimanta 3D și pasiunea pentru CNC-uri și lasere
Între timp fiica lui Daria – ambițioasă și dornică de cunoaștere – a studiat design de produs la Universitatea Transilvania, în limba engleză. În anul al treilea a câștigat o bursă Erasmus de 6 luni în Spania unde a avut ca temă proiectarea unei imprimante 3D. Pentru acest proiect, Cristian a cumpărat un kit pentru o imprimanta 3D pe care a construit-o și a reglat-o singur. Cum se suprapunea perfect peste pasiunea lui, a urmat achiziționarea unui kit pentru un laser engraver de 0,5 W putere, pentru care a făcut câteva componente la imprimanta 3D făcută înainte. Așa s-a născut ideea unei mașini care să “lucreze” pentru el, adică a unui CNC. Astfel, a început studiul CNC-urilor și a diferitelor programe de lucru cu vectori și reliefuri.
Primele două CNC-uri le-a construit în Belgia, înainte de a se întoarce în România. Primul a fost construit cu profile comandate în Germania, iar partea de electronică și mecanică cu componente din China. A descoperit însă ca este prea mare și nu putea să-l scoată din casă pentru lucrări în afară. Așa că, a mai construit unul mic, pe care-l putea lua cu el.
Cum a apărut ideea înscrierii în programul Start-Up Nation
După întoarcerea în țară a mai construit încă două CNC-uri și un laser. Tot cu materiale și echipamente comandate online în Germania și China. Făcea tot felul de lucrări pe ele – năzbâtii cum le spune el – de la cadouri pentru prieteni, la indicatoarele către pistele de schi din Azuga. Creativitatea fetei îl ajuta să găsească cea mai bună soluție pentru lucrări. Așa s-a născut ideea unui business împreună cu Daria. Ea urma să se ocupe de partea de creație, iar el de cea de producție. Era în 2017 exact când se lansa programul Start-Up Nation. Daria a venit cu ideea unor panouri decorative realizate pe CNC. Era aproape de finalul facultății și între timp terminase o altă bursă de 4 luni în Irlanda, așa că bagajul ei de cunoștințe devenea tot mai “greu”. În mai 2017, Daria a înființat Azughia Woodworking SRL-D, firma pe numele căreia s-a depus proiectul pentru Start-Up Nation. Cu această ocazie am aflat că Azughia este vechiul nume al stațiunii Azuga.
Cu ajutorul unei firme de consultanță din Brașov au definitivat proiectul pe care l-au depus în iunie 2017, iar în octombrie a fost aprobată suma 193.000 lei. Banii urmau să fie cheltuiți pentru a achiziționa un CNC și un laser, soft-ul pentru CNC, consultanța, mobilierul de birou, un laptop și pentru realizarea site-ului. Cu salariile, chiria și utilitățile au hotărât să se descurce singuri, considerând că sunt mult mai importante celelalte achiziții.
Momentele de ezitare au lungit puțin procesul de achiziție a utilajelor
Când părea că totul decurge conform planului și trebuia semnat contractul de finanțare a intervenit o ezitare din partea Dariei. Răspunderea pentru tot acest proiect îi revenea și a cam speriat-o la început. Cum nu voia să o încarce cu responsabilități atât de mari, Cristian a hotărât să se oprească. Din fericire însă au fost numai câteva luni de ezitare, după care încrederea în proiect și în forțele proprii a revenit. Doar că această ezitare i-a întârziat câteva luni, iar contractul de finanțare a fost semnat în martie 2018. Banii au fost disponibili în iunie după ce a venit aprobarea de la Fondul de garantare și Fondul de contragarantare.
Dar a mai apărut o problemă. Proiectul era depus cu un plan de cheltuieli făcut pe baza unor oferte din China. Experiența pozitivă cu furnizorii chinezi când a construit CNC-urile l-a făcut să aleagă inițial această direcție. Dar, cheltuielile cu vama și transportul, precum și lipsa asistenței tehnice l-au făcut să schimbe strategia și să caute furnizori de utilaje în țară.
A vorbit cu cateva firme cunoscute la târg, dar nu reușeau să se încadreze în sumă. L-a contactat și pe Dan Pruteanu de la Wood IQ, pe care-l cunoscuse tot la BIFE SIM în 2017. Cum amândoi sunt pasionați de CNC-uri, mașini și automatizări, le-a fost ușor să se înțeleagă. Iar soluția nu a fost greu de găsit pentru că amândoi aveau încredere, bazată pe istoric și experiență, în mașinile venite din China.
Apropo de China! Am vorbit cu Dan Pruteanu și l-am întrebat despre această colaborare cu China. Se discută mult despre produsele venite de acolo iar părerile nu sunt întotdeauna bune. Îl știu profesionist, pasionat de CNC-uri și sincer iar părerea lui chiar conta pentru mine. A spus că Wood IQ nu cumpără și vinde utilaje din China ci le face împreună cu un partener chinez din zona industrială. Pentru fiecare model există un caiet de sarcini cu detalii până la dimensiunea, forma și numărul șuruburilor și numărul punctelor de sudură. În fabrică există o persoană, plătită de ambele părți, care verifică fiecare etapă a producției. Utilajul este testat înainte de plecarea din fabrică iar în România ajunge întâi în Comănești unde este din nou testat. Numai după aceea ajunge la client.
În iunie 2018 CNC-ul model 1325 PRO și Laser-ul CNC model 1610 au fost comandate în China. S-a înțeles cu Dan Pruteanu ca utilajele să fie plătite la livrare ceea ce l-a mai scutit de plata a 3 luni de dobânzi. Utilajele au venit în septembrie și a urmat un mic tur de forță cu emoții pentru că depunerea cererii de rambursare trebuia făcută până pe 29 septembrie. Au reușit să depună cererea în termen, iar în decembrie, după vizita celor de la bancă (CEC, în acest caz) s-a închis împrumutul și au fost plătite ultimile dobânzi.
Autor: Mihaela Radu
Pentru a citi mai departe CLICK AICI!