Cum poți scoate mirosurile neplăcute din mobilier
2020-03-26, Categoria: Altele
Mobilierul vine în contact cu lucruri, obiecte sau ființe, ajungând să împrumute mirosurile acestora sau mirosul spațiului în care se află. În timp mirosurile se amestecă și uneori rezultatul este destul de neplăcut. Și mai neplăcut este dacă mobilierului respectiv i se schimbă destinația sau schimbă proprietarul. Pentru noua întrebuințare sau noul proprietar mirosul poate fi atât de deranjant că se poate ajunge la abandonarea lui. Ce ar trebui făcut pentru a nu pierde o mobilă încă rezistentă? Găsiți în continuare câteva idei.
Cum poate căpăta mobilierul mirosul neplăcut
Mirosurile neplăcute din mobilier pot apărea din mai multe cauze: materialele folosite la fabricare, modul de utilizare, modul de depozitare, folosirea îndelungată, utilizarea intr-un spatiu neaerisit, umed și cu miros specific. La fixarea mirosurilor contribuie și tipul finisajului sau specia lemnoasă. Finisajele în strat subțire și lemnul cu porii mari facilitează fixarea lor. Cu toate că există materiale absorbante ce pot fi folosite cu succes în mai multe situații este greu de găsit o metodă universal valabilă care să împrospăteze ușor și simplu mirosul mobilierului.
Mirosul apăsător, persistent al mobilei noi provine de la plăcile derivate din lemn folosite la fabricare sau de la materialele de încleiere și/sau finisare. Nu toată mobila nouă are miros. De cele mai multe ori mirosul este cu atat mai pregnant și mai persistent cu cât mobilierul este mai ieftin.
Mirosul mobilei vechi vine de la folosirea ei în medii umede (miros de mucegai), de la animalele de companie, folosirea în spații unde s-a fumat frecvent, depozitarea unor lucruri cu miros specific (pantofi) sau de la folosirea îndelungată și depozitarea în spații închise. Mirosul intră în porii lemnului sau în stofa tapițeriilor și ajunge să persiste chiar dacă se folosesc materiale obișnuite de curățare.
Substanțe și tehnici care ajută la îndepărtarea mirosului
Pentru îndepărtarea mirosurilor din mobila folosită se folosesc substanțe absorbante sau care acoperă sau neutralizează mirosurile. Dar înainte de toate, nu subestimați proprietățile apei și ale săpunului. Sunt mulți care consideră că mobila nu se împacă bine cu ele și că se pot strica iar lacul se albește și se scorojește dacă intră în contact cu apa. Nu este așa! Apa nu trebuie să băltească, dar dacă este curățată cu o cârpă înmuiată și stoarsă bine, mobila nu este în pericol. Pentru siguranță, ștergeți apoi toate suprafețele cu o cârpă uscată. În apa cu săpun sau detergent de vase se pot pune câteva picături de uleiuri esențiale. Cele mai bune rezultate se obțin cu uleiuri de lămâie și menta pentru că mirosul rămas este unul foarte proaspăt. Despre curățarea mobilei vechi puteți găsi mai multe informații aici.
Bicarbonatul de sodiu (praful de copt) este un absorbant foarte bun. El se presară pe canapelele urât mirositoare, se lasă o perioadă și apoi se aspiră. Operațiunea poate fi repetata de mai multe ori. Tot bicarbonat poate fi pus și în sertarele care au miros. Se pune într-un bol și se lasă 1-2 săptămâni, după care este împrospătat. După 1-2 luni mirosul dispare. Cafeaua – boabe, măcinată sau zaț, brichetele de cărbune ca atare sau înfășurat în hârtie de ziar (clasică, nelucioasă) sunt și ele folosite pentru absorbția mirosurilor neplăcute din sertare sau dulapuri.
Soluția de oțet și apă, 1:8, pulverizată pe mobilier, înlătură mirosul de mucegai și de tutun. Boluri cu oțet alb din vin, puse în sertare, înlătură acel miros specific de stătut. Soluția de apă și amoniac îndepărtează mirosul de fum. Pulverizarea cu înălbitor de rufe dezinfectează și îndepărtează mirosul de mucegai și de stătut. Să stiți că, același lucru îl puteți face și cu vodcă. Folosiți o variantă foarte ieftină (să nu vă pară rău😉) pentru că sunt importante capacitățile ei de dezinfectare și deodorizare, care sunt aceleași indiferent de modul de obținere. Bineînțeles că puteți folosi alcool sau spirt medicinal, dar spirtul are mirosul puternic iar alcoolul este mai scump. Zeama de lămâie ajută la îndepărtarea mirosului de urină, umană sau de la animale de companie. Menținerea unui miros proaspăt se poate face și pulverizând o soluție 1:24 de ulei de măsline cu apă.
Autor: Mihaela Radu
Pentru a citi mai departe CLICK AICI!