Lemnul de rasinoase comparativ cu cel de foioase
2017-01-12, Categoria: Altele
În postările de până acum despre structura lemnului am descris numai specii din categoria foioaselor. Înainte de a trece la prezentarea unor specii de rășinoase, cred că ar fi bine de făcut o comparație între cele două categorii, pentru a vedea care sunt criteriile pe baza cărora se face împărțirea, ce este specific fiecărei categorii, domeniile de utilizare si alte asemenea informații.
Așadar, copacii din întreaga lume se împart în 2 mari categorii – foioase și rășinoase. Criteriul după care se face împărțirea este modul cum se înmulțesc. Foioasele, numite și angiosperme, se înmulțesc prin semințe care sunt în interiorul unui fruct (ca in cazul parului), sau sunt acoperite de o structura dură de protecție (ca în cazul nucului). Pentru a elibera sămânța este nevoie ca animalele sau păsările să mănânce fructul sau să spargă învelișul cornos.
Lemnul foioaselor este, în general, mai dens și mai dur, pe când cel al rășinoaselor este mai afânat și mai moale. Există însă și excepții. De exemplu, tisa este un rășinos, dar lemnul lui este dur. La fel, lemnul de balsa, un lemn de foioase, este un lemn moale.
În categoria foioaselor găsim esențe ca stejar, nuc, fag, mahon, frasin, cireș, paltin, iar în cea a rășinoaselor, lemn de brad, molid, cedru, tisă, ienupăr, pin. Lemnul foioaselor crește mai greu, într-un timp mai îndelungat, pe când cel al rășinoaselor are nevoie de un timp mai scurt pentru a ajunge la maturitate. De aceea lemnul de foioase este mai prețios, mai scump, pe când cel de rășinoase este mai ieftin.
Diferențierea copacilor nu este așa greu de făcut. Foioasele au în general frunze late, verzi, care toamna își schimbă culoarea, după care cad și reapar primăvara.
Author: Mihaela Radu
Pentru a citi articolul mai departe click aici