• Paduri & Busteni
 • Cherestea & Semifabricate
 • Paleti & Ambalaje din lemn
 • Furnir & Panouri & Placaje
 • Podele & Parchete & Pardoseli
 • Lemn de foc & Energie solida
 • Case & Constructii din lemn
 • Produse din lemn & Tamplarie
 • Software & Servicii
 • Mobilier interior & exterior
 • Alte produse conexe
 • Utilaje prelucrare lemn
 • Utilaje exploatare forestiera

Oameni și firme care au demonstrat că este posibil să începi o afacere durabilă prin Start-Up Nation

2020-10-30, Categoria: Stiri
5f9c168714a7a_Startup-Nika

Multe afaceri s-au dezvoltat sau chiar au început având ca bază fonduri europene nerambursabile. Programul de finanțare Start-Up Nation a fost punctul de pornire pentru multe povești spuse aici, pe revistadinlemn.ro. Cu toate că există încă neîncredere sau reținere, celor care au perseverat, s-au documentat, au făcut tot ceea ce trebuie pentru a lua un punctaj cât mai bun, li s-au aprobat proiectele și au investit în utilaje care le-au permis creșterea productivității și eficienței, înlocuind mâna de lucru calificată din ce în ce mai greu de găsit. Pentru cei care sunt în continuare neîncrezători, avem mai jos încă 5 exemple. Firme care au hotărât că au nevoie de finanțare și au crezut că este posibil. Și au câștigat! Numitorul comun al celor 5 firme este furnizorul de utilaje – Nika Utilaje – care a ajutat în procesul de implementare al proiectelor, după câștigarea licitației.

Concepto Mobili – dragostea de lemn la a patra generație

Concepto mobili este o firma din Câmpeni specializată în producție de mobilier și amenajări interioare. Începutul a fost făcut cu mai bine de 15 ani în urmă, cu mobilier din lemn, pornind de la o moștenire părintească. Bunicul proprietarilor a fost tâmplar și dulgher, fiind meșter la castelul Peleș, detașat la Sinaia după ce în timpul armatei i-au fost remarcate calitățile. Printre alte lucrări, a făcut lăzile de zestre care se găsesc și acum în interiorul castelului. A folosit unelte tradiționale care acum sunt în muzeul familiei, unelte care poarta ștanță imperiului austro-ungar și de care toată familia este foarte mândră. Tradiția s-a transmis din tată-n fiu.

Ultima generație este formată din cele două fiice, arhitectele Mădălina Bokos și Manuela Furdui, care au fost puternic influențate de tradiția familiei. Multă vreme au fost convinse că nu vor putea duce tradiția mai departe, dar până la urmă au găsit modalitatea de a pune amprenta pe dezvoltarea business-ului. Au mizat pe partea de design și pe introducerea în producție a panourilor din PAL și MDF. Panourile permit prelucrări dintre cele mai interesante, fiind un plus pentru partea de design interior.

Pentru a putea merge în această direcție, tinerele antreprenoare au accesat și obținut fonduri prin programul Start-Up Nation. Acest lucru a reprezentat un avantaj imens în demararea business-ului.


“Sunt de părere că pentru foarte mulți antreprenori care sunt la început de drum această oportunitate reprezintă șansa ideală pentru a pune bazele unei afaceri, însă succesul business-ului e garantat de gradul de implicare

și munca în echipă – aspecte primordiale și absolut necesare ulterior obținerii fondurilor. Am început acest business îmbinând cunoștințe de design interior, design de obiect și acumulând în acest proces competență în producția mobilierului la comandă din PAL și MDF. În cateva luni am reușit să schimbăm complet linia de producție pentru a oferi clienților, atât mobilierul din lemn masiv, cât și mobilier din elemente de PAL și MDF, deoarece cererea actuală s-a îndreptat spre mobilier accesibil, de bună calitate si care respectă cerințele ergonomice și de design. Astfel am reusit sa ne facem o piața pe actuala ramură a mobilierului pe comandă din elemente de PAL și MDF.” – ne-a spus Mădălina Bokos


Una dintre etapele importante ale dosarului este alegerea furnizorilor de utilaje care vor participa la licitația publică de achiziție. Iată ce spune Mădălina despre acest proces:


“În momentul în care am stabilit în linii generale care sunt utilajele de care avem nevoie, am început să facem muncă de cercetare în alegerea colaboratorilor și furnizorilor. Pe măsură ce am studiat piața și gama de furnizori, am fost influențați de părerile pozitive, atât din mediul on-line cât și din recomandările directe ale altor producători. Așa că, pe lângă prețul cel mai bun, am primit și cele mai eficiente echipamente în parametrii cerințelor tehnice. Din experiența noastră, echipa Nika este formată din profesioniști care reprezintă un real ajutor în consiliere, colaborarea dintre părți dovedindu-se un succes, iar acest lucru ne determină să apelăm cu aceeași încredere la ei și pentru proiectele viitoare.”