• Paduri & Busteni
  • Cherestea & Semifabricate
  • Paleti & Ambalaje din lemn
  • Furnir & Panouri & Placaje
  • Podele & Parchete & Pardoseli
  • Lemn de foc & Energie solida
  • Case & Constructii din lemn
  • Produse din lemn & Tamplarie
  • Software & Servicii
  • Mobilier interior & exterior
  • Alte produse conexe
  • Utilaje prelucrare lemn
  • Utilaje exploatare forestiera

Paleti din lemn versus paleti din plastic

2018-10-07, Categoria: Tehnologii si materii prime
paleti_lemn_vs._paleti_plastic_5bbb175a92d21

 

Paletii din lemn domina piata paletilor fiind preferati in 95% din cazuri de catre firme pentru depozitarea si transportul marfurilor.

„Concurentul” principal al paletului din lemn este paletul din plastic, care la randul sau domina celelalte 5% din piata paletilor, unde se mai regasesc paleti din metal sau combinatie metal si lemn (cum ar fi spre exemplu paletul Düsseldorf) precum si din paleti din OSB sau paleti din carton.

Istoria paletilor din lemn incepe cu anul 1940 cand in SUA, din dorinta de a manipula si transporta marfa mai usor si mai rapid ia nastere paletul din lemn. De la inventarea sa si pana acum, paletul din lemn a reusit sa-si domina piata fara drept de apel profitand de urmatoarele avantaje:

PRETUL : principalul avantaj al paletilor din lemn este pretul. Pretul mic al paletilor din lemn are la baza 3 aspecte:
- Lemnul, ca si material primar, fata de plastic sau fier, este un material mult mai ieftin.
- Pentru paleti de obicei se aloca speciile cele mai ieftine, cum ar fi plopul, anumite tipuri de rasinoase etc..
- Calitatea lemnului alocata pentru paleti este una medie. Spre exemplu, un bustean de fag calitatea A (mai scump) va fi alocat la cherestea, calitatea B (mai ieftin) la paleti iar calitatea C (cel mai ieftin) la lemn de foc.

RECONDITIONAREA : paletii din lemn pot fi reconditionati foarte usor si respectiv reutilizati la un pret mult mai ieftin. Daca o scandura sau un piciorus se rupe, aceasta poate fi extrasa si inlocuita cu costuri minime (de obicei sunt firme specializate numai in reconditionarea paletilor sau fabrici de paleti care au departamente separate in reconditionarea paletilor).
In schimb, un palet din plastic, metal, OSB sau carton daca se rupe, acesta devine practic inutilizabil si trebuie casat.
Astfel, aceasta schema: pret paleti -> reconditionarea usorara -> nr. utilizari -> cost paleti/utilizare a facut ca domeniul productiei sa prefere paleti din lemn in 95% din cazuri.

COSTUL DE PRODUCTIE : spre deosebire de toti ceilalti paleti, paletii din lemn au un cost de productie mult mai mic intrucat pot fi produsi mult mai repede, de masinarii mult mai simple, cu resurse mai putin costisitoare. Astfel, in domeniul productiei paletilor din lemn au acces si firmele mici, cu resurse financiare reduse. Se creaza astfel o capacitate cumulata de productie mare capabila sa sustina cererea si in momentele de crestere foarte mare a cererii dar se creaza de asemenea si o concurenta mai mare care duce la preturi mai mici pentru clienti.

Pe de alta parte, paletii din plastic vin cu urmatoarele avantaje:

- sunt igienici si respectiv sunt preferati de unele industrii cum ar fi spre exemplu cea alimentara si cea farmaceutica.
- sunt usori dand avantaje la transportul marfurilor (in cazul in care fiecare kg. conteaza) dar si la transportul lor efectiv (fiind mai usori se pun mai multi pe un camion iar costul lor de transport e mai mic) cat si la manipularea manuala.
- paletii din lemn se stivuiesc „in pereche” (unul cu picioarele in sus si unul cu picioarele in jos) in timp ce paletii din plastic se stivuiesc „in fagure” (unul intr-altul) iar pe aceeasi stiva incap de obicei dublu paleti din plastic fata de paleti din lemn.
- nu au nevoie de uscare sau tratament termic conform standardului ISPM15.

 

In vederea optimizarii costurilor de achizitie a paletilor, sunt minim 5 intrebari, sa zicem „generale” la care recomandam ca decidentul sa gaseasca raspuns inainte de alegerea tipului de palet:

 

Bineinteles, in functie de firma, politica de achizitii, domeniu de activitate, modul de productie, modul de depozitare si manipulare etc. pot aparea multe alte aspecte economice, tehnice sau logistice de care sa se tina cont in decizia finala de a merge pe un palet din lemn sau din plastic.

Articol de Moutardi SRL

×
Oferte speciale
Lichidari de stoc
Categorii de produse
Meniu
Adauga