Software complex pentru exportul inteligent la CNC
2020-04-02, Categoria: Mobila
Cu toate că domeniul prelucrării lemnului pare mai puțin atins de revoluția industrială 4.0, soft-urile de proiectare și utilajele cu comandă numerică sunt deja o prezență normală în fabrici, fie ele mari, medii sau mici. Mobilierul și produsele din lemn sau panouri derivate sunt proiectate cu ajutorul programelor automate cu export direct către CNC, totul devenind mult mai simplu și mai exact. Pe de altă parte, prelucrarea se face cu CNC-uri performante care livrează calitate și performanță în timp mai scurt. Pentru ca proiectele realizate cu soft-uri de proiectare clasice (fără proprietăți CAM) să prindă viață este nevoie de un program care să traducă desenele pentru CNC, indiferent de programul folosit. Este ceea ce face Alphacam de la Hexagon – exportă inteligent proiectul către CNC.
Alphacam, distribuit în România de Nika Utilaje, este o soluție CAD/CAM completă și ușor de folosit de producătorii din domeniul prelucrării lemnului. Poate fi însă folosit și pentru prelucrarea metalului sau pietrei. El traduce și optimizează proiecte diverse, transformându-le în coduri pentru routerele CNC. Programul a apărut în urmă cu peste 20 ani, fiind cea mai folosită variantă pentru transfer către CNC. Este în continuă dezvoltare având module de bază sau avansate pentru CNC-uri cu 3, 4 sau 5 axe sau tipuri de prelucrări (frezare, găurire, nesting, strunjire, tăiere cu fir de apă, etc).
Cu Alphacam se reduce timpul de programare și se evită erorile și munca dublă
Folosind Alphacam timpul de programare se reduce foarte mult. Nu mai este nevoie de o persoană dedicată care să traducă desenul făcut de departamentul de proiectare în interfața CNC-ului, evitându-se astfel munca dublă (reproiectarea în limbajul router-ului). Alphacam face această traducere din programul de proiectare, transformând desenul în coduri CNC.
Transformarea se face în 4 pași:
- Pasul 1 – importul desenului 2D (de exemplu, o semnătură sau un logo) sau 3D (un corp de mobilier sau o piesă complexă). Alphacam citește modelul și generează automat geometriile necesare.
- Pasul 2 – automatizarea Alphacam determină și aplică pe piesă prelucrările necesare. Operatorul CNC nu mai trebuie să seteze sculele necesare și traiectoriile lor, ci acest lucru se face automat cu ajutorul softului, în funcție de setările făcute.
- Pasul 3 – programul va face automat optimizările pentru Nesting, va genera liste, rapoarte și etichete pentru fiecare piesă în parte.
- Pasul 4 – generarea codurilor CNC pentru obținerea pieselor. Programele sunt gata de rulare pe CNC și nu mai au nevoie de nici o altă intervenție.
Pragramele din care se pot importa modele în Alphacam sunt multe și diverse. Pentru a vă face o idee, iată câteva dintre ele: ACIS, AlphaArt, CADL, DWG, DXF, IGES, Ilustrator, Inventor, PDF, ParaSolid, SketchUp, Solid Edge, SOLIDWORKS, STEP, VISI și multe altele.
Autor: Mihaela Radu
Pentru a citi mai departe CLICK AICI!