Arca lui Noe, construită în mărime naturală într-un parc de distracţii american
2017-12-16, Categoria: Utilaje
O replică a Arcei lui Noe a devenit cea mai mare construcţie pe schelet de lemn construită cu tehnologie modernă. Cu o lungime de 155 de metri, o lăţime de 26 de metri şi o înălţime de 28, construcţia Arcei lui Noe a fost finalizată pe 7 iulie, anul acesta, cu echipamente marca Woodmizer. De proiectarea şi ridicarea unei asemenea piese s-a ocupat compania Colorado Timber Frame.
La prima vedere, o lucrare de asemenea dimensiuni ar necesita o logistică impresionantă, însă totul a fost realizat cu ajutorul unui mic utilaj de făcut cherestea şi al unei maşini CNC. Cea mai mare construcţie pe schelet de lemn a „înghiţit" 7.300 de metri cubi de lemne şi poate găzdui până la 10.000 de oameni. Cu toate acestea, din motive de siguranţă, organizatorii inten- ţionează să limiteze accesul la „doar" 3.000 de persoane simultan în clădire.
O mega construcţie
Arca, lungă cât un teren şi jumătate de fotbal şi cu un volum cât 500 de camioane cu semiremorcă, este construită pe trei niveluri, iar terasa poate primi 1.600 de vizitatori.
Este vorba despre un proiect care a costat o sută de milioane de dolari, iar pentru finalizarea lui a fost nevoie de un an şi jumătate. Ca să facă faţă termenului destul de strâns, compania Colorado Timber Frame a cerut ajutor şi altor firme, în condiţiile în care s-a muncit în trei schimburi, şase zile pe săptămână, timp de un an de zile. Într-un atelier din Denver, 25 de angajaţi au realizat toate elementele de construcţie, în timp ce alţi 10 le montau pe şantier în Kentucky. Aceştia din urmă au fost ajutaţi de 75 de meş- teri amish, angajaţi special pentru montarea grinzilor.
Echipamente mici pentru un proiect mare
Cele două tehnologii moderne de prelucrare a lemnului au fost vitale în ridicarea acestei construcţii. În prima linie s-a aflat fierăstrăul panglică de mici dimensiuni Wood-Mizer LT15, de altfel cel mai mic utilaj de productie al aceastei companii. Utilajul a tăiat grinzile de 60cm x 60cm şi lungi de 12 metri atât de necesare unei structuri complexe. Apoi, lemnul a trecut printr-o maşină CNC, K2I Hundegger, care s-a ocupat de toate îmbinările, dar şi de găurile care erau necesare. Un alt utilaj, fierăstrăul panglică mobil Wood-Mizer LT 40, a fost trimis pe şantier şi s-a ocupat, doar când a fost nevoie, de mici retuşuri, astfel încât grinzile să se potrivească perfect. Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale acestei construcţii sunt cei 15 buşteni aliniaţi chiar pe mijlocul ei, înalţi de 15 metri şi cu peste un metru în diametru. O treime dintre ei fac parte dintr-o specie de molid, Engelmann, şi fuseseră atacaţi şi distruși de o specie de gândaci, iar ceilalţi provin din păduri regenerabile. Parcul Ark Encounter, unic în lume, a fost deschis publicului pe 7 iulie, în Williamstown, Kentucky, şi, potrivit estimărilor, va fi vizitat în primul an de către un milion de oameni. Este un parc destinat relaxării, dar are şi scopuri educaţionale. Proprietarii Ark Encounter promit că vor ridica şi alte structuri, cum ar fi oraşul Babel, un sat din secolul I sau o crescătorie de păsări prin care vizitatorii se pot plimba în voie.
Pentru a citi articolul mai departe click aici